Hoe verloopt een ingreep aan de neus en/of sinussen?
U komt ’s ochtends volledig nuchter (ook geen water gedronken!) naar de opname van het ziekenhuis.
De ingreep verloopt onder algemene anaesthesie en duurt 1 tot 1.5 uur.
Eens de ingreep volledig, wordt de neus opgevuld met sponsachtige tampons om in- en uitwendige bloeding te voorkomen. U overnacht nadien in het ziekenhuis. ’s Anderendaags mag U normalerwijze naar huis. De neustampons blijven 3 dagen ter plaatse. De eerste week na het verwijderen van de tampons blijft de neus toch nog dichtzitten. U dient gedurende 10 dagen volledige platte rust te voorzien en geen enkele activiteit te plannen voor een zo voorspoedig mogelijke genezing en optimaal resultaat nadien. Na 10 dagen kan U het werk hervatten.
Gedurende de daaropvolgende 3 tot 4 weken zal er nog (progressief afnemende) slijm- en korstvorming zijn met mogelijk soms nog lichte hoofdpijnklachten. Totale genezing na 4 tot 6 weken.
Hoe verloopt een ingreep aan het oor?
U komt de avond voordien rond 18u naar de “opname” van het Imeldaziekenhuis. ’s Nachts moet U volledig nuchter blijven(ook geen water drinken). De ingreep gebeurt ’s morgens vroeg, verloopt onder algemene anaesthesie en duurt (afhankelijk van het type ingreep) 2 tot 5 uren, omdat micro-chirurgie nu eenmaal langzaam gaat. De anaesthesist beslist autonoom wanneer U naar de kamer mag en dit kan soms erg verschillend zijn. Reken op een terugkeer naar de kamer ergens half namiddag.
Na de ingreep is er ofwel een verband over het geopereerde oor ofwel een circulair verband over het hoofd, afhankelijk van de uitgevoerde ingreep. Dit verband zal een volledige week ter plaatse moeten blijven. Intussen mag U de neus niet snuiten ! en niet op het geopereerde oor liggen ! en moet U alle druk op het oor (door persen en dergelijke) vermijden. Tevens moet U de eerste 2 weken contact met verkouden mensen vermijden om infectie te voorkomen.
Het verdere genezingsproces verschilt volgens het type operatie en de onderliggende pathologie en zal U door de dokter individueel worden uitgelegd.
Hoe verloopt een ingreep aan de stembanden?
U komt ’s ochtends volledig nuchter vanaf middernacht naar het dagziekenhuis! U krijgt daar de nodige opvang. In de loop van de voormiddag wordt de ingreep onder korte algemene anaesthesie uitgevoerd.
Na de ingreep is er een totaal spreekverbod! (ook niet fluisteren, hoesten,…!) gedurende 10 dagen, zodat de wondjes op de stembanden perfect genezen. U dient dus een blocnote en schrijfgerief mee te brengen! U mag dezelfde dag naar huis en mag alles eten en drinken.
Hoe verloopt een ingreep van het wegnemen van poliepen bij een kind?
U komt ’s ochtends vroeg (07u15’)met uw kindje volledig nuchter vanaf middernacht naar de opnamedienst aan de inschrijvingen. U wordt begeleid naar de afdeling en krijgt daar de nodige opvang. Uw kindje komt vroeg in de voormiddag aan de beurt.
De ingreep gebeurt onder korte algemene sedatie en duurt enkele minuten. Schrik niet : onmiddellijk na de ingreep kunnen neus en mond nog wat bloederig zijn en bij Uw terugkeer bij uw kindje kan het soms wat verward en woelig zijn. Nadien valt het meestal opnieuw in slaap om zijn/haar roesje uit te slapen. Soms wordt nadien nog wat oud bloed overgegeven.
Rond de middag komt de dokter nog langs op de afdeling en geeft U alle nodige toelichting. Na het bezoek van de dokter kunnen jullie normalerwijze rond 13u het ziekenhuis verlaten. Drinken mag pas terug bij thuiskomst. U krijgt een controle afspraak bij de dokter na 1 week.
Hoe verloopt een ingreep van het plaatsen van trommelvliesbuisjes?
U komt ’s ochtends vroeg (07u15’) met uw kindje volledig nuchter vanaf middernacht naar de opnamedienst aan de inschrijvingen. U wordt begeleid naar de afdeling en krijgt daar de nodige opvang. Uw kindje komt vroeg in de voormiddag aan de beurt.
De ingreep gebeurt onder korte algemene sedatie en duurt enkele minuten. Er zijn normalerwijze geen pijnklachten te verwachten. De watjes in het oor mogen pas ’s anderendaags door U worden verwijderd.
Na het bezoek van de dokter kunnen jullie normalerwijze rond 13u het ziekenhuis verlaten. Zelden kan er na de ingreep nog wat bloed uit het oor lopen, dit is geen reden tot ongerustheid. Er mag geen water in de oortjes komen bij een kindje met buisjes en het neusje mag ook niet met fysiologisch worden gespoeld ! U krijgt een controle afspraak bij de dokter na 1 week.
Hoe verloopt een ingreep van het wegnemen van de amandelen?
U komt ’s ochtends vroeg volledig nuchter vanaf middernacht naar de opnamedienst aan de inschrijvingen. U wordt begeleid naar de afdeling en krijgt daar de nodige opvang. De ingreep gebeurt in de loop van de voormiddag, onder algemene anaesthesie en duurt ongeveer 1 uur.
De anaesthesist beslist autonoom wanneer U naar de kamer mag en dit kan soms erg verschillend zijn. Van zodra U goed wakker en op de kamer bent moet U beginnen drinken, liefst zonder te verkrampen. Het is erg belangrijk de keel constant goed vochtig te houden om de pijn te verminderen en uitdroging te voorkomen.
Slijmen moeten worden ingeslikt of ter plaatse gelaten: niet spuwen en geen slijmen uit de mond nemen! Door zwelling van het verhemelte kan de neus achteraan tijdelijk verstopt zijn.
Kinderen mogen indien ze voldoende en vlot drinken rond 18u naar huis. Volwassenen blijven voor de nacht.
De genezing is altijd pijnlijk, zelfs bij correcte pijnmedicatie, gedurende een 10-tal dagen.
Hoe verloopt een ingreep aan afstaande oortjes?
U komt ’s ochtends vroeg (07u15’)met Uw kindje volledig nuchter vanaf middernacht naar de opnamedienst aan de inschrijvingen. U wordt begeleid naar de afdeling en krijgt daar de nodige opvang. Uw kindje komt vroeg in de voormiddag aan de beurt. De ingreep gebeurt onder algemene anaesthesie en duurt 1 tot 1,5 uur voor de beide oortjes samen.
De anaesthesist beslist autonoom wanneer U naar de kamer mag en dit kan soms erg verschillend zijn.
Na de ingreep wordt een strak sluitend verband aangelegd dat 10 dagen ter plaatse moet blijven. Dit om infectie te voorkomen en pijnstillend door voldoende druk.
Uw kindje mag normalerwijze ’s avonds naar huis.Na 10 dagen wordt onder korte algemene sedatie de nodige wondverzorging verricht, opnieuw na aanmelden nuchter via de opnamedienst. Meestal kan het verband volledig worden weggelaten na 14 dagen.
Indien uitgevoerd door een neus-keel-oorarts wordt de ingreep door het RIZIV vergoed (zie infra).
Wat kosten de ingrepen?
Alle ingrepen worden door het RIZIV vergoed. Dat betekent dat U door het ziekenhuis enkel kleine kosten worden aangerekend zoals een kamerforfait of medicatie.
Enkel indien U opteert voor een éénpersoonskamer betaalt U zelf (of Uw verzekering indien deze hierin voorziet) een honorarium supplement voor de chirurg en voor de anaesthesist.
Wat zijn de risico’s van een ingreep
Elke ingreep onder algemene verdoving heeft uiteraard het anaesthesie risico. Hoewel in deze tijden erg beperkt, is dit toch nooit tot nul te herleiden.
Daarnaast heeft elke ingreep haar specifieke risico’s eigen aan de ingreep en/of aan de operatiestreek waarin moet worden gewerkt. Praat erover met de dokter!
Is mijn kind niet te jong voor een operatie?
Voor elke voorgestelde ingreep is er een goede reden voor uw arts om ze voor te stellen. Hij zal U namelijk nooit een ingreep voorstellen indien hij niet overtuigd is dat Uw kind er flink beter kan mee worden.
Voor trommelvliesbuisjes kan de ingreep soms al vanaf 6 maanden leeftijd aangewezen zijn, hoewel de meeste kinderen ze pas later krijgen.
Voor wegname van de poliepen wordt meestal gewacht tot 15 maanden leeftijd, hoewel ook hier de meeste kinderen ouder zijn.
Voor wegname van de amandelen is de beste leeftijd 5-6 j (voor het 1ste leerjaar dus!) maar volgens noodzaak kan het ook reeds veel vroeger. Wegname van de amandelen leidt in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht niet tot verzwakking of minder goede afweer indien correct geïndiceerd. Jammer genoeg blijven veel kinderen met kwalitatief slechte amandelen zitten waardoor zij vaak later op volwassen leeftijd nog de ingreep moeten ondergaan.
Voorschriften na wegname van de amandelen
Na het wegnemen van de amandelen zijn er steeds aanzienlijke pijnklachten ondanks aangepaste pijnmedicatie. Dit is volledig normaal en eigen aan deze specifieke ingreep.
Voor een vlotte genezing en het verminderen van de pijn is aanhoudend drinken essentieel (3 tot 4 liter per dag). Veel drinken versnelt de genezing en vermindert de kans op bloedingen die tot twee weken na de operatiedatum nog kunnen optreden. Drinken is dus zeer belangrijk. Sta steeds volledig rechtop bij het drinken en drink altijd met een volledig glas ineens. Neem geen opeenvolgende korte slokken want dan wordt het slikken pijnlijker door spierspanning en met pijn in de nek en halsspieren en uitstralend naar de oren tot gevolg. Indien voldoende wordt gedronken zal geen temperatuur of braakneiging optreden. Het eten zal als vanzelf in orde komen na 8 à 10 dagen. Dit is dan ook veel minder belangrijk dan het drinken.
Wat mag U drinken: liefst vloeistoffen met enige energiewaarde zoals melk, chocomelk, fristi , drinkyoghurt, milkshakes eventueel met een rijpe banaan erin gemixt en gewone coca cola (indien de prik stoort de fles open laten staan). Water mag ook en verfrist de mond maar heeft te weinig voedingswaarde. Gebruik de dranken op kamertemperatuur of iets frisser maar niet ijskoud. Koude is immers verboden, net als hitte voor dranken en spijzen. Indien U graag ijskreem lust kan U deze in een groot glas laten smelten en daarna uitlepelen.
Drink geen fruitsappen of warme dranken. Eet geen vers fruit, tomaten of tomatensaus wegens de hoge zuurtegraad die de wonde prikkelt. Overigens vermijdt U best alles wat de wonde kan irriteren zoals bijvoorbeeld bruistabletten.
Alle zachte spijzen zijn toegelaten op lauwe temperatuur zoals bijvoorbeeld puree met saus, groenten, spaghetti zonder tomatensaus, een omelet e.d. Eet veel yoghurt en puddinkjes allerhande tussendoor. Boterhammen soppen zonder taaie korsten.
De voorgeschreven medicatie blijft U gedurende twee weken volhouden.
Slijmen in de keel zijn na het wegnemen van amandelen volledig normaal. Probeer nooit de slijmen op te halen, de keel te schrapen of de slijmen uit te spuwen maar laat ze mooi zitten en probeer ze bij het drinken door te slikken. Lukt dit niet heb dan gewoon geduld. Eens de wonde volledig dicht, zijn de slijmen vanzelf ook verdwenen.
Voor dringende zaken kan U steeds de spoedgevallendienst van het Imeldaziekenhuis contacteren op 015/50 50 40.
Alvast veel succes en goede moed!